Sorg - En del af livet

At få lov til at sørge og mærke tabet

Det er naturligt at føle sorg, når vi mister i livet. Vi må for en tid fokusere på at håndtere sorgen på vores egen måde, når vi er i en situation, som er svær og sorgfyldt at være i.

Når tilliden sættes på prøve i relationen

At opleve mistillid i sit forhold, sine relationer eller i en situation med svære udfordringer, medfører ligeledes en smerte, som må respekteres og behandles som sorg. Vi har brug for tid til at sørge for at kunne genfinde tilliden og trygheden.

Sorg kommer i forskellige former og udtryk

Vi har alle en måde at håndtere vores sorg på alt efter hvor vi er i processen. Nogen mærker en tyngde i kroppen, andre mærker en vrede, opgivenhed eller bliver overvældet og får det fysisk dårligt. Det er alt sammen naturlige reaktioner, og efter omstændighederne, sunde at være i.

Tit er vi ikke bevidste om at give os selv lov til at give tid til at sørge. Måske har lært eller er blevet opfordret til at komme videre eller glemme, det som er sket. Ofte er det velmenende råd, når det er svært for andre at se et menneske i sorg og dermed har et ønske om at se den anden føle glæde igen og at alt vender tilbage til det, som var før.

Helingsprocesser hjælper os igennem sorgen

Når vi oplever sorg, må vi finde vej igennem de processer, som gør, at vi kan komme fra A til B. Disse processer eller faser gør det muligt for os at hele på en måde, så vi har os selv med og får samlet op på alt det, som gør os utrygge, ulykkelige, vrede og måske forvirrede. Det er smertefuldt at miste som følge af angst for adskillelsen og tabet. Med respekt for at det tager tid at hele, har vi brug for både omsorg fra andre, og omsorg for os selv.

Fastsiddende sorg

Er vi ikke i stand til at se på sorgen og tage den ind for derefter at kunne komme videre, fastholder vi os selv i en tilstand af sorg og måske depression uden at erkende, hvad tabet har af betydning og hvordan forandringen spiller ind i vores liv. Det kan forståeligt nok være angstprovokerende at gå ind i noget, som er så sårbart og svært, dels hvis vi ikke føler os sikre på, at der er nogen, som kan gribe os og dels fordi det eksistentielt kan kalde på en så overvældende følelse af afmagt og ensomhed.

Tid er en vigtig faktor for at hele

Sorgen opdeles som sagt, i processer og faser for, at vi kan tage den ind i bidder. Det kan være alt for overvældende at gå direkte ind i en sorg eller et traume, som kan medføre retraumatisering. Når vi giver tid til at forstå og mulighed for at tage det tabte ind i vores eget tempo, kan vi finde styrken til at turde komme tilbage til os selv med en følelse af at have os selv med hele vejen.

Hjælp og selvomsorg

At kunne række ud og bede om hjælp og at være i stand til at mærke, hvordan det vil være bedst for en selv at hele, er både en hjælp til dem, som er tætte på os i situationen, men også i forhold til os selv. Men hvordan og hvad vi har brug for, kan være en del af det, som er svært at mærke og overskue, når vi står i en sårbar situation. Det er her, vi er mennesker og naturligt har brug for at kunne tillade os at sørge, men også at kunne modtage omsorg fra andre, selvom det kan føles svært.


Sorgprocessen kort ridset op, i uvilkårlig rækkefølge

  • At kunne erkende, det som er sket.

  • At kunne mærke og gennemleve sorgens grundfølelser, smerte, ked af-det-hed og vrede.

  • At kunne og have lyst til at forandre sig i forhold til det der var.

  • At kunne reinvestere i livet med ny energi.


Hvilke erfaringer og hvilken gave tager du med dig

Vi skal kunne sige farvel med en god fornemmelse, før vi kan byde det nye velkommen.

 

Giv dig selv tid og omsorg ved at

  • vide at sorg er smertefuldt og udmattende, men at alle kommer til at mærke det på et tidspunkt i livet. Det er en del af livet og skal tages alvorligt

  • tillade dig selv at mærke det der er og finde fred, lidt af gangen

  • tale højt om sorgen, når du er i et rum med tillid og når du er klar til det

  • vide, at der findes hjælp at hente

  • vide, at der kommer en ny god dag på et tidspunkt, når du er klar og har modet til at slippe taget i det sårbare der var, uden at glemme

 

Sorgen slipper uden at du behøver at miste dig selv

Når du vover noget nyt

og griber det anderledes an, fordi du tør vove at gøre noget nyt med modet til at kunne fejle og komme på ret køl igen.

Når du er i trygge hænder

og kunne være tillidsfuld nok til at tale med andre mennesker om det, der er sket eller bare om dagligdagen, som er ny og velkommen.

Når nye gode oplevelser kan tages ind

samtidig med bevidstheden om, at vi ikke glemmer det, der var og at vi altid kan tænke tilbage og mindes. Når vi kan knytte os, på nye måder, til det vi har mistet.

Ved at tage en gave med

fra det der var og den proces det er at bevæge sig igennem sorgen. At finde en værdifuld gave, som vi kan tage med os. Det er her, vi ligeså forsigtigt kan øve os i at finde ind til det, som er værdifuldt for os og som forbinder os med andre igen.

 
 
Forrige
Forrige

Relationer - kommunikation og åbenhed

Næste
Næste

Få et stærkt selvværd