Hvad er psykoterapi

Og hvorfor psykoterapi

Fastlåste mønstre og udfordringer med at forstå, hvad den anden mener og kommunikerer ud, kan i alle slags forhold lede til uløste konflikter. Det kan være en øjenåbner, når vi forstår, hvordan vores egne reaktioner og handlinger påvirker os selv. Denne indsigt i egne mønstre medfører automatisk en ny forståelse af situationen og vi kan derfor handle anderledes og løse konflikter på en anderledes og tryg måde.

I et terapeutisk forløb opbygges tillid og tryghed i et samspil mellem terapeuten og klienten. Der skal være rum til at kunne være, den vi er, og med det som er svært.  

Psykoterapeuten lytter, hjælper og får i samspil med klienten sat fokus på klientens egne tanker og handlinger. Når vi får en forståelse for, hvorfor vi bliver ved med at løbe ind i de samme, til tider svære udfordringer, får vi mulighed for at løse en uholdbar situation ved at tage beslutninger og handle på en anden måde, som giver mere mening.

Fælles for alle psykoterapeutiske retninger er at hjælpe klienten på bedste vis, med at komme fra A til B. Der findes flere forskellige retninger og metoder indenfor psykoterapi, heriblandt emotionsfokuseret terapi, samtaleterapi, kognitiv terapi, eksistentiel terapi og flere andre.

 

  


Hvilken uddannelse har en psykoterapeut

At være uddannet psykoterapeut er ikke en beskyttet titel, derfor kan det være en fordel at undersøge og vælge en psykoterapeut, som er optaget i Dansk Psykoterapeutforening.

Dansk Psykoterapeutforening står for kvalitet og der er visse krav, som skal være opfyldt for at blive medlem. Psykoterapeuten skal have relevant erhvervserfaring og 4 års uddannelse på en uddannelsesinstitution, som er godkendt af Dansk Psykoterapeutforening.

En uddannet psykoterapeut skal under uddannelsesforløbet selv have gennemgået mindst 30 timers relevant psykoterapi.


Hvis psykoterapeuten skal vedligeholde udviklingen i forhold til egen baggrund og terapeutiske metoder, er vedvarende supervision og egenterapi uundgåeligt.

 

Hvad er formålet med egenterapi og hvilken betydning har det

Psykoterapeuter skal have grundigt kendskab til deres egen livshistorie og de handlemønstre, som er ført videre igennem familien og opvæksten.

Med denne viden, indsigt samt bearbejdning af egne konflikter og udfordringer, kan den uddannede psykoterapeut arbejde objektivt og åbent i det psykoterapeutiske forløb med en klient.

 

Hvad er formålet med supervision som psykoterapeut

Som uddannet psykoterapeut er det vigtigt at modtage supervision i forhold til at arbejde med mennesker i terapi.

Her kan terapeuten fortsætte med at sparre med andre kolleger og tilegne sig ny viden og erfaringer både omkring sig selv og andres opfattelse af situationen. Dermed gavner det både terapeuten, som bliver superviseret og klienten, som kan være tryg ved terapeutens seriøsitet og arbejde.  

 
 
Forrige
Forrige

Få et stærkt selvværd